cat 2

Kuhinja planiranje rasporeda

Planiranje kuhinje slično je kuvanju dobrog jela. U oba slučaja treba odgovoriti na nekoliko sličnih pitanja: Kome je namenjena? Za koliko osoba? Koji su osnovni sastojci? Kako se uklapaju u celinu? Koliko sve to košta?

Za početak napravite spisak opreme koje biste hteli da imate. Ako ne možete odjednom da kupite svu željenu opremu, ostavite u kuhinji mesta za naknadno kupljene uređaje. Kada odlučite šta ćete kupiti od tehnike, proverite da li je kuhinja dovoljno prostrana za sve te predmete i opremu.

Evo još nekoliko pitanja na koja biste morali naći odgovor, pre nego što započnete planiranje kuhinje: Gde bi trebalo da se nalazi kuhinja u odnosu na trpezariju ili obrnuto? Želite li da se u kuhinji samo kuva ili bi vam odgovaralo da se u istoj prostoriji mogu obaviti još neke delatnosti? O kakvoj se kuhinji radi...momačkoj...porodičnoj? Kuva li se u njoj svakodnevno ili povremeno? Koliko često idete u nabavku, drugim rečima koliko vam je prostora potrebno za ostavu? Da li su postojeći izvori vode, električne energije, plina dovoljni? Kakav je vazduh u kuhinji? Možete li namirnice držati na otvorenim policama ili ih je potrebno zatvoriti u ormane?

Raspored u kuhinji zavisi od oblika i veličine prostorije

Planiranje rasporeda je poput igranja šaha, kombinacije su gotovo bezbrojne. Evo nekoliko osnovnih pravila:

- Ostava za hranu, uključujući i mesto na kome će domaćica spustiti namirnice kada dođe sa pijace, mora se nalaziti blizu vrata. Ostava za hranu treba da bude blizu radne ploče koja ne sme da bude kraća od 90cm, na koje će se nadovezati šporet, tj. ploča za kuvanje i rerna.

- Električna ploča ne treba da bude predaleko od sudopere kako bi se posuđe i lonci lako punili vodom, odnosno cedili.

- Mašina za pranje sudova treba da bude smeštena blizu ormara gde se odlaže posuđe, a u blizini sudopere i slavine kao i kante za otpatke.

- Ako u kuhinji radi dvoje ljudi prolaz između donjih kuhinjskih elemenata bi trebalo da bude min. 125cm, a ako radi samo jedna osoba,  minimum je 80cm. Kuhinja ne bi smela da bude prolazna prostorija.

Postoje tri načela rasporeda kuhinjskog nameštaja. Rasporedu obliku slova „U“, raspored u obliku slova „L“ i paralelni raspored elemenata ili linijska kuhinja.

Vrlo često je u postojećim kuhinjama vrlo teško postići takve oblike, odnosno raspored nameštaja, zbog položaja vrata, prozora, vodovodnih i drugih priključaka, što je jedan od glavnih razloga da ne možete da se pridržavate samo teorije i načelnih pravila. Uredite i namestite kuhinju kako vam najviše odgovara. Bitno je da je raspored funkcionalan i da ispunjava sve vaše zahteve.

Ukoliko možete, pridržavajte se sledećih dimenzija: Svi donji elementi bi trebalo da budu uvučeni za 5 do 7cm prostor za stopala. Visina koja je najprirodnija za položaj u kome se radi je 86cm, što je ujedno odgovara i standardnim kuhinjskim uređajima. Dubina donjih kuhinjskih elemenata je 60cm. Prostor između elemenata i zida treba zadihtovati lajsnom koja sprečava da različite namirnice i tečnost zapadaju iza elemenata. Zidni elementi tj.viseći ormarići ne bi trebalo da budu dublji od 32cm. U prostor između visećih elemenata i plafona, umetnuti masku koja skriva ventilacioni odvod, cevi i kanale. Na taj način, taj korisni prostor može da posluži i kao mesto za rasvetu u vidu halogenki koja osvetljava radnu površinu.

 

Raspored u jednoj liniji često je jedino rešenje za usku kuhinju.

Paralelni raspored, ovde je sve na dohvat ruke.

Raspored u obliku slova „U“, najbolji je za kuhinju srednje veličine i pravilnog oblika.

„L“, ovde ima mnogo prostora za kretanje

„Ostrvo“ u kuhinji, za velike, savremene kuhinje. O ovakvoj vrsti bilo je reči u prethodnim tekstovima.

Kuhinjske površine- radne površine, zidovi, podovi, plafoni

-Na idealnu radnu ploču, kao što je granit, mogu se spustiti  razni predmeti, udobna je za rad, dovoljno je hladna za razvlačenje testa, a postojana da se na njoj reže meso, lepo se uklapa u okolinu i ne strči. Pogodni materijali za ploče su i ulraplast, mleveni granit, ali i oreolan, corian, kerrock i oreolit, materijali koji u sebi sadrže sve prednosti drveta i prirodnog kamena.

-Zidovi- keramičke pločice su najprikladnije i najčešce rešenje za kuhinju. To je obloga koja je laka za brisanje, otporna na toplotu i vlagu. U suvim i hladnijim delovima kuhinje obloga od drveta je interesantno rešenje.

-Pod od opeke ili kamena može se ugraditi u rustične kuhinje. Za klasičnu kuhinju preporučljiv je pod od keramičkih ili granitnih pločica.

-Plafoni-  idealno je spustiti plafon. Dobra je zvučna izolacija, ali i prostor gde se može sakriti crevo za odvod pare iz aspiratora i ostale instalacije.