cat 1

Kako odabrati kuhinjsku radnu ploču?

Izbor materijala i dezena za radnu ploču nije tako jednostavan zadatak, kako se često zamišlja. Danas na tržištu postoji izuzetno veliki izbor boja, materijala i tekstura, od prirodnih, kombinovanih do potpuno veštačkih.

Čvrsta pravila, kada je reč o izboru radne površine, ne postoje, ali najvažnije je svakako održavanje. Pošto se radne površine svakodnevno koriste, potrebno je i da se svakodnevno dobro čiste i da se brzo osuše. Time se produžava i njihov vek trajanja.

Prilikom izbora moramo voditi računa o njihovoj čvrstoći, otpornosti i teksturi, jer radne površine se svojom upotrebom kvase i prljaju. Najčešće se postavljaju na visinu od 85 cm, ali preporučljivo je da za osobe visoke preko 170cm, radna ploča bude na visini od 100, pa čak i 105cm.

Lamerirane radne ploče napravljene su od iverice i presvučene tvrdom i glatkom oblogom od laminata. Lako se održavaju i imaju vrlo pristupačne cene. Nude se u mnogim bojama i uzorcima i vrlo su dekorativne. Iako dobro podnose  toplotu, nisu otporne na visoke temperature, na struganje i rezanje. Lako se održavaju, pa ih je dovoljno oprati mokrom krpom s malo deterdženta za pranje posuđa.

Radne ploče od keramičkih pločica sve su popularnije u našem podneblju. Ne bez razloga, jer su istovremeno vrlo dekorativne (nude se u velikom broju boja, uzoraka i tekstura) i veoma otporne, trajne i lako se održavaju vodom. Ne smetaju im visoka temperatura, mrlje i oštećenja struganjem i rezanjem. Ali, njihove prednosti dolaze do izražaja samo ako su stručno postavljene.

Sintetički materijali izradjeni od poliestera ili akrilika vrlo lako se održavaju. Skupi su gotovo kao i granit ili mermer ali i dugotrajni. U potpunosti su vodootporni, a bilo kakva ulegnuća ili ogrebotine koje mogu nastati možete popraviti laganim brušenjem pomoću brusnog papira. Kerok spada u grupu sintetičkih materijala. Izgled mu može varirati od prirodnog kamena do uzoraka raznih boja i tekstura. Izuzetno je praktičan zato što svako oštećenje na njemu možete jednostavno sanirati. U radne ploče od keroka mogu se ugraditi sudopere od istog materijala. Tako dobijate neisprekidanu celinu koja će vašoj kuhinji dati originalan izgled.

Radne ploče od prirodnog kamena, od kojih je najpopularniji granit, vrlo su luksuzne i naravno vrlo skupe. Mogu se izabrati u različitim bojama i nijansama. Osim što se odlikuju vrhunskom estetikom, radne ploče od granita su i skoro neuništive. Otporne su na rezanje, struganje, vlagu i visoke temperature, lako se održavaju vlažnom krpom. Treba znati i da se ploče od prirodnog kamena mogu lako razbiti, udarcem nekog težeg predmeta. Mermer se periodično mora zaštititi, jer može da upije tečnosti koje će pokvariti njegov izgled.

Radne ploče od plemenitog, nerđajućeg čelika ranije su bile rezervirane samo za profesionalne kuhinje u hotelima i restoranima, a sada se sve više sele i u naše domove. Izdržljive i otporne na visoke temperature, lako se održavaju i čiste. Jedina mana im je što se mogu vrlo brzo izgrebati. Iz tog razloga posebno se preporučuju ploče od plemenitog čelika koje imaju brušenu ili teksturiranu površinu na kojima oštećenja manje dolaze do izražaja. Pošto su glatke, na njima su mrlje od kamenca četo neizbežne, tako da će vam trebarti posebno sredstvo za čišćenje čelika. Pripremite se i na to da pripremanje hrane na pločama od plemenitog čelika može biti vrlo bučno!

Radne ploče od masivnog drveta, najčešće hrasta, trešnje i oraha, vrlo su omiljene u našim kuhinjama. Bez premca su, zbog svoje prirodne topline i lepote, ali imaju dosta nedostataka.  Nisu otporne na jako visoke temperature, ogrebotine, vlagu i različite mrlje, pa se teže održavaju. Radi zaštite od vlage i mrlja radne ploče od masivnog drveta, a posebno one pored sudopera potrebno je premazati posebnim uljima ili prirodnim voskom. Ploče od drveta se svakodnevno nakon upotrebe moraju očistiti vlažnom, nikako mokrom krpom i blagim sredstvom za čišćenje i dobro osušiti.